Hét kisfilm népszerűsíti ősztől Bács-Kiskun értékeit

Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület
6000 Kecskemét, Kristály tér 8. II/7.
nnjegyesulet@gmail.com
További információ:
Engert Jakabné – egyesületi elnök
nnjegyesulet@gmail.com
Szász Angéla – projektkoordinátor
szasz.angela@mtva.hu; +36 20 944 8297

Hét kisfilm népszerűsíti ősztől Bács-Kiskun értékeit
Hét kisfilmmel népszerűsíti Bács-Kiskun vármegye értékeit szeptembertől a kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület. Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült ismeretterjesztő filmek egy-egy kvízbe ágyazva jutnak el a vármegye oktatási intézményeibe.
A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai vallják, hogy a hungarikumokat védeni, őrizni szükséges. A szervezet vezetése ugyanakkor fontosnak tartja a nemzeti értékek ápolása és a nemzeti tudat erősítése érdekében a népszerűsítésüket is. Ezúttal ismeretterjesztő filmek készítésével, közzétételével és megosztásával néhány Bács-Kiskun vármegyei kötődésű hungarikum, illetve kiemelkedő nemzeti érték minél szélesebb körű megismertetését tűzték ki célul.
Az Agrárminisztérium a nemzeti értékek és hungarikumok megismertetését, illetve népszerűsítését célzó pályázatának köszönhetően a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület hét kisfilm elkészítésére nyert támogatást. A szervezet a bajai halászlé, a kalocsai népművészet és fűszerpaprika-őrlemény, a halasi csipke, a Piros Arany és Erős Pista ételízesítők, Mathiász János életművének, valamint a lakiteleki hungarikum kiállítóház bemutatására vállalkozott.
Az ismeretterjesztő kisfilmek legtöbbje egy-egy, a filmet meghatározó kerettörténetre épül, amelyet epizódszerű kitekintések szakítanak meg. Az összefoglalókon végig vonuló szálból ismerhetjük meg a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény kapcsán a paprikás kácsi elkészítését, a halasi csipke egyedi varrása mellett pedig a jelenkori felhasználását is. A kalocsai írás, hímzés és pingálás szorosan összefügg a hagyományos népviselettel is, így az alkotók ennek egyes jellegzetes darabjait is felelevenítik. A hungarikum kiállítóházat általános iskolások járják körbe és mutatják be, miközben az is kiderül, kinek melyik a kedvenc nemzeti értéke. A „borok királyáról” készült rész Mathiász János életműve mellett a szőlőnemesítésről és a szüret változásairól is számos érdekességgel szolgál. A bajai halászlét megismertető kisfilm a hungarikummá minősített étel és kiegészítője, a gyufatészta elkészítésének minden egyes fázisát bemutatja, miközben az is kiderül, ki volt Nepomuki Szent János, és hogyan működtek a hajómalmok. A Piros Arany és az Erős Pista receptje szinte semmit nem változott az elmúlt évtizedekben. A ma már hungarikumnak számító ételízesítőket a világon egyre több országban fedezik fel és válnak a mindennapok részévé, megízesítve a nemzeti konyhák ételeit, miközben Magyarországon már édességbe keverve is megkóstolhatjuk.

A nagyjából negyedórás összefoglalók újszerűsége továbbá, hogy minden egyes film egy-egy interjúfüzér, nincs benne narráció, így tulajdonképpen minden információ a felkért szakemberek közvetítésével derül ki.
A videókat készítő stáb tagjai nem törekedtek minden egyes apró részlet, tudnivaló átadására az egyes hungarikumok, nemzeti értékek kapcsán, az angol felirattal is ellátott alkotások inkább figyelem- és impressziókeltő célzattal készültek.
A filmek zárásaként általában arra fókuszáltak, hogy örökségünket, a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit hogyan őrzik az adott térségben élők.
Valamennyi film egy-egy kvízbe ágyazva jut el a vármegye általános és középiskoláiba. A fiataloknak a videót megelőzően a hungarikumokra általánosságban jellemző kérdésekre, míg a filmet megnézve az adott nemzeti értékre vonatkozó felvetésekre kell kiválasztaniuk a megfelelő választ a felsorolt lehetőségek közül.

Bajai halászlé: (53) Bajai halászlé – YouTube
Bajai halászlé – kvíz: Hungarikumok – a magyarság csúcsteljesítményei (google.com)
Halasi csipke: (53) Halasi csipke – YouTube
Halasi csipke – kvíz: Hungarikumok – a magyarság csúcsteljesítményei (google.com)
Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény: (53) Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény – YouTube
Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény – kvíz: Hungarikumok – a magyarság csúcsteljesítményei (google.com)
Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás: (53) Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás – YouTube
Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás – kvíz: Hungarikumok – a magyarság csúcsteljesítményei (google.com)
Piros Arany és Erős Pista: (53) Piros Arany és Erős Pista – YouTube
Piros Arany és Erős Pista – kvíz: Hungarikumok – a magyarság csúcsteljesítményei (google.com)
Mathiász János szőlőnemesítő és borász életműve és szőlőfajtái: (53) Mathiász János szőlőnemesítő és borász életműve és szőlőfajtái – YouTube
Mathiász János szőlőnemesítő és borász életműve és szőlőfajtái – kvíz: Hungarikumok – a magyarság csúcsteljesítményei (google.com)
Lakiteleki hungarikum kiállítóház: (53) Lakiteleki hungarikum kiállítóház – YouTube
Lakiteleki hungarikum kiállítóház – kvíz: Hungarikumok – a magyarság csúcsteljesítményei (google.com)