EFOP-1.5.3-16 Humán szolgáltatások fejlesztése

„Együtt vagyunk, otthon vagyunk és itt maradunk” Jánoshalma-Mélykút-Borota-Hajós-Kunfehértó-Rém-Kéleshalom konzorciumban

 

Projektazonosító: EFOP-1.5.3-16-2017-00082

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítás vége: 2020.07.14.

A projekt tartalma:

Közösségi szervező, segédkönyvtáros képzés

1 fő segédkönyvtáros képzésen való részvétele a helyi könyvtár magasabb színvonalú működtetéséhez.

 

Életmód és táplálkozási tanácsadó képzés

Az egészséges életmód megvalósítása napjainkban nem éppen egyszerű feladat, köszönhető ez az egyre inkább úgynevezett rohanó életmódnak, a bőséges ételválasztéknak, reklámoknak és sok más tényezőnek. A táplálkozási tanácsadó feladata, hogy segítsen a megfelelő étrend összeállításában és a helyes étkezési szokás kialakításában. Azonban étkezési szokásunk-életmódunk egyik meghatározó eleme, azaz aki komolyan gondolja váltást annak az életmódján kell elsősorban változtatnia. Ebből következik hogy a táplálkozási tanácsadó egyben életmód tanácsadó is, aki segítséget nyújt ezen szokások kialakításában. A táplálkozási tanácsadó segítségével bárki megismerheti az étkezés és a testi-lelki állapot közötti kapcsolatot.

 

Fitness

Hetente egy alkalommal fitnesz, tornaórák kerülnek megrendezésre a művelődési házban két éven keresztül, melyek számos előnnyel rendelkeznek.

A fitnesz órákon való részvétel hozzájárul az állóképességhez, kondícióhoz, és a „jó egészséghez”. A fitnesz nem megerőltetni akarja szervezetünket, hanem edzésbe hozni. A lényeg, először is az, hogy szervezetünk működését aktiváljuk, ugyanis anyagcserénk felgyorsul a rendszeres testmozgástól. Minden kis porcikánkat eddzük, eközben pedig egyre jobban és kiegyensúlyozottabban érezzünk magunkat. Az állandó mozgás ugyanis növeli az energia szintünket, mely szintén növeli koncentrációnkat, terhelő képességünket, és nem utolsó sorban az önbizalmunkat. Emellett pedig lehetőségünk van új emberek megismerésére is.

Táncolni jó!

A fitneszhez hasonlóan a táncoktatás is hetente egy alkalommal kerül megrendezésre

A tánc előnyei

 • Növeli az erőnlétet;
 • Növeli a tüdőkapacitást;
 • Javítja a keringést;
 • Lassítja a csontrendszer rendellenes elváltozásait;
 • Erősíti a csontokat;
 • Rugalmassá, hajlékonnyá teszi az ízületeket;
 • Szép izomtónust ad;
 • Javítja a koordinációs készséget, az egyensúlyérzetet és csökken a reakcióidő is;
 • Javítja a testtartást;
 • Javul a belső szervek működése;
 • Javítja a mentális egészséget;
 • Csökkenti a stresszt és a depressziót;
 • Megszűnteti az álmatlanságot és növeli az erőnlétet;
 • Bátrabban teremtünk kapcsolatokat;
 • Növeli az önbizalmat;
 • Könnyebben ismerünk meg és fogadunk el új embereket;
 • A tánc egy nagyszerű közösségi élmény, ahol akár még párt is találhatunk!

A magyar néptáncnak számtalan fajtája vált ismerté, ezeket szeretnénk megismertetni azokkal a helyi lakosokkal, akik számára ez a műfaj kevésbé ismert, és feleleveníteni azoknak akik valamely fajtáját már ismerik. A fiatalok sok élménnyel gazdagodhatnak a tánccal kapcsolatban, népdalokat, régi szokásokat, mesterségeket, helyeket és embereket ismerhetnek meg.

A magyar néptánc gyakorlása, vagy csupán annak a szeretete minden képp egy közösség tagjává emeli az embert legyen az fiatal, gyermek, idős, férfi vagy nő.

„A tánc egy művészeti ág, amely a test – jellemzően ritmikus, zenére történő – mozgásával fejez ki érzelmeket, épít társadalmi kapcsolatokat, de spirituális tartalommal is bírhat. A tánc az emberek közötti nonverbális kommunikáció eszközének is tekinthető. Ezen belül a magyar néptánc pedig a hagyományaink megismeréséhez is hozzájárul

 

Úszótanfolyam

Összesen 3 csoportot indítanánk a Kiskunhalasi uszodában, melyeket megbontanánk korcsoport szerinti oktatásokra. Egy-egy tanfolyam 30 alkalmat ölel fel, melyhez az uszoda oktatót is biztosít. A csoportok hetente 3 alkalommal vennének részt a tanfolyamon a gyerekek elsősorban a nyári szünidő alatt, a felnőtteknek pedig nyár végén-kora ősszel indítanánk a tanfolyamot. Persze igény szerint alakíthatóak az időpontok.

 

Természetjárás

A természetjárás, séta az ősborókás területén program nem csak az egészséges életmódhoz kacsolódik szorosan, hiszen a környezetben való sétálás hatékony mozgás egybekötve a helyi természeti adottságok, látnivalók megismerésével. Ez egy mindenki számára elérhető mozgás, továbbá túrázás közben alaposan át mozgathatjuk testünket, keringési rendszerünket. Évente két alkalommal terveznénk túrázást egy a Kiskunsági Nemzeti Parkkal kapcsolatban álló vezető segítségével.

 

Régi és új ízek receptjei

Havonta egy alkalommal az idősek és fiatalok közös programjaként úgynevezett „receptcsere” napot tartanánk. Az idősebbek megtaníthatják a fiatalokat a hagyományos ételek elkészítésére, a régi praktikákra, míg a fiatalok különböző újdonságokat mutathatnak számukra, elsősorban a ma már egyre elterjedtebb egészséges étrend kialakítására.

 

Számítógép kezelő tanfolyam

Indítanánk egy számítógép kezelő tanfolyamot, mely heti két alkalommal 40 órán át tartana 10-10 fő részére. A számítógép használat ma már elvárt a munkában való elhelyezkedés folyamán, valamint meg kell tanulni biztonságosan használni az internetet, hiszen egyre többet hallani, hogy visszaélnek világhálón elhelyezett információkkal. Az oktatás által elsajátítható az alapfokú számítógép ismeret, levelező program használata, ami lehetőséget termet a kapcsolattartásra világszerte. Mindezek mellett szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget is biztosít.

 

Egészségnap

Szeretnénk egészségnapot tartani, amikor a délelőtt folyamán különböző szűrővizsgálatokat végeznének a látogatókkal, salátákat készítenénk, meghallgatnánk egy előadást az egészség megőrzéssel kapcsolatosan, és a délután további részét túrázással tölthetik a látogatók az ősborókás területén.

 

Mozdulj Kéleshalom

A két év alatt tartanánk 1-1 falunapot, melyen különböző programok sorozatát szeretnénk megrendezni:

 

 • zóna ezdés, torna,
 • egészségsátor
 • kézműves kiállítás
 • régi és új ízek receptjei – kostoló sátor
 • ugrálóvár
 • helyi iskolások, óvodások fellépése
 • táncfellépés (néptánc)
 • nótakörösök műsora
 • aszfalt rajzverseny
 • koncert
 • utcabál

Edzésre fel!

A településre jellemző hogy a 40 év felettiek kevésbé mozdulnak ki otthonaikból, munka után otthon tesznek-vesznek, kevesebb időt fordítanak egészségük megőrzésére. Számukra egy 3 ágazatból álló tornát állítottunk össze. gerinc torna, jóga, pilates. Ezek együttesen hozzájárulnak mind az egészségi állapotuk felmérésére, javítására, jó közérzet megteremtéséhez, a közösségi élethez, kapcsolattartáshoz.

 

Szabadtéri fitnesz eszközök

A templom előtti szabad téren kültéri fitness eszközök kerülnének elhelyezésre.

Táborozzunk sportosan!

 

A két év alatt Júliusban 5-5 napon keresztül a helyi gyerekeknek szerveznénk sátortábort, sportrendezvényekkel egybekötve. Az első nap a Király lovastanyára bicikliznének, ahol a lovastanya biztosít számunkra lovaglási, teniszezési, úszási és egyéb tevékenységekhez lehetőséget. Második nap meglátogatnák a Kiskunhalasi uszodát, ahol kamatoztathatják az úszótanfolyamon szerzett tudásukat. Harmadik nap egy Gemenci kisvasutas túrán vehetnek részt. Negyedik nap egy helyi túranapot szerveznénk nekik, Az utolsó napot pedig kézműveskedéssel, focizással, töltenék.

 

A projekt várható eredménye: A közösségi élet összetartóbbá, színesebbé tétele, egészséges életforma megismertetése.